Tips & updates overzicht

Bijna helft scholieren heeft bijbaantje

Door Raymon, 15-03-2019

Van vakkenvullen tot een krantenwijk lopen. Het zijn baantjes waar je jouw eerste beetje geld mee kon verdienen. Die jaren liggen misschien nu achter je of je zit er nog middenin. Maar een feit is dat bijbaantjes nog altijd hartstikke populair zijn.

Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Namelijk bijna de helft van alle scholieren tussen de 15 en de 25 doet betaald werk. Havo-scholieren hebben het vaakst een bijbaantje. 54% werkt na school in zijn of haar vrije tijd. Daarna volgen VWO-scholieren en vervolgens MBO-scholieren. 

Het baantje dat het meest voorkomt is vakkenvuller in de supermarkt. Dat is populair bij zowel jongens als meisjes. Op nummer twee zitten meisjes het vaakst achter de kassa en krantenbezorger staat op twee bij de jongens.

Gemiddeld €1.600,- op jaarbasis wordt er bijverdiend

De meeste scholieren zijn 12 uur per week kwijt aan hun bijbaantje en verdienen op jaarbasis 1.600,- euro. Jongens verdienen ietsje meer dan meisjes maar hoe dat kan is niet duidelijk.

De meeste scholieren met een bijbaan - 8 op de 10 - werken op de zaterdag. Vijf op de tien is op zondag in de weer. In de avonduren werken doet zes op de tien ‘regelmatig of wel eens’. Werken na 7 uur 's avonds is alleen toegestaan voor jongeren van 16 jaar, en uiterlijk tot 11 uur 's avonds.  Het overgrote deel van de scholieren met een bijbaantje - 85 procent - werkt minder dan 12 uur in de week.

Zoek jij nou nog een baantje? Neem contact op met Werkplan!

Bron: AD.nl