Tips & updates overzicht

Jeugdwerkloosheid deze eeuw niet eerder zo laag

Door Melvin, 10-07-2018

De jeugdwerkloosheid is al acht maanden lager dan het laagste punt voor het begin van de economische crisis in 2008. In Europees verband staat Nederland in de top drie van landen met de laagste jeugdwerkloosheid. Alleen in Duitsland en Tsjechië is deze nog lager. Dit meldt het CBS.

Van de werkloze jongeren volgt ruim drie kwart nog onderwijs. Zij zijn in de meeste gevallen op zoek naar een bijbaan. Onder deze groep was het werkloosheidspercentage 8,5 procent in het eerste kwartaal van 2018. Tien jaar geleden, net voor het uitbreken van de crisis, was dit een stuk hoger. Namelijk 9,6 procent.
Van de jongeren die geen studie meer volgen was in het eerste kwartaal 6,1 procent werkloos. Terwijl dit tien jaar geleden nog 8,5 procent bedroeg.

Europese Unie

Vergeleken met andere Europese landen heeft Nederland een relatief lage werkloosheid onder de jongeren. Enkel Duitsland en Tsjechië hadden in 2017 een lager percentage. Echter is dit niet altijd zo geweest. In 2017 lag in Nederland de werkloosheid het laagste van geheel Europa. Na het uitbreken van de crisis daalde de werkloosheid in Duitsland en Tsjechië sneller dan in Nederland.

Bron: CBS