Tips & updates overzicht

Vrouwen werken gemiddeld iets meer

Door Namara, 14-12-2018

Het aantal vrouwen vrouwen dat werkt is tussen 2015 en 2017 gegroeid. Ook het aantal uren dat er gemiddeld door vrouwen gewerkt wordt is verhoogd: van 27 naar 28 uur per week. Dit zijn conclusies uit de tweejaarlijkse Emancipatiemonitor van het CBS en SCP.

Vrouwen van 37 jaar werken elke week zo'n drie meer dan vrouwen uit eerdere generaties, van eenzelfde leeftijd. In 2007 werkte nog 40 procent net zoveel uur als voor de geboorte van een kind. Dat was in 2017 60 procent.

"Vrouwen hebben dus steeds vaker al voor hun zwangerschap een deeltijdbaan en die pakken ze weer volledig op na de zwangerschap", zegt onderzoeker Wil Portegijs van het SCP. "Dat kan onder meer omdat er makkelijker gebruik kan worden gemaakt van kinderopvang."

 

Vaders

De opvatting over opvoeding is eveneens verschoven. "Je hoort toch steeds vaker dat ook vaders goede opvoeders kunnen zijn. Dat dat niet per se alleen de moeder is." De meeste vrouwen blijken hun baan weer op te pakken vanwege het geld. "Maar we weten niet of dat [salaris] meer of minder is dan voorheen", aldus Portegijs.

Omdat vrouwen gemiddeld meer uur werken, zijn zij steeds vaker economisch zelfstandig, als ze zouden scheiden van hun partners. In 2007 was 54 procent economisch zelfstandig, in 2017 ligt dat percentage op 66.

Bron: NOS